Eläimet valokuvissa

Eläinten kuvaaminen vaatii ennen kaikkea kärsivällisyyttä. Vaikka kuvaisit omaa lemmikkiäsi, on usein pakko odottaa juuri oikeaa hetkeä. Digikamera-aikana kuvia voi onneksi ottaa usein ja paljon.

ISO-arvot ”isoja” liikkeitä kuvatessa

Suurin osa eläimistä on melko liikkuvaista sorttia. Jos haluat teräviä kuvia liikkuvasta kohteesta, on käytettävä lyhyttä suljinaikaa. Silloin on käytettävä suurta aukkoa ja/tai ISO-arvoa.
Suljinaikaa säätämällä määritetään, kauanko kamera päästää kennolle valoa. Aukolla tarkoitetaan objektiivissa olevaa reikää, josta valo pääsee läpi. ISO-arvo on perua filmiajoilta, jolloin kuvaaja valitsi filmin herkkyyden kulloistenkin valaisuolosuhteiden mukaan. Mitä suurempi ISO-arvo eli herkkyys kamerassa on valittuna, sitä rakeisemmaksi kuva kuitenkin muuttuu, joten on suositeltavaa yrittää pitää ISO-arvo mahdollisimman pienenä ja säätää valotusta suljinaikan ja aukon avulla.

Automaattisäädöt

Nykykameroissa on mahdollisuus käyttää myös puoliautomaattisia säätöjä, eli valita esimerkiksi lyhyt suljinaika ja antaa kameran valita sen mukaan oikea aukko. Yleensä on mahdollista kokeilla automaattista esiasetusta, joka on tarkoitettu urheilun ja muun vauhdikkaan toiminnan kuvaamiseen.

Eläintä ei kannata kuvata täysautomaattiasetuksella (merkitty useimpien kameroiden valintakiekkoon vihreällä neliöllä ja A-kirjaimella tai AUTO-tekstillä) ainakaan silloin, kun kuvaat vähäisessä valaistuksessa. Täysautomaattiasetus käyttää kameran sisäänrakennettua salamaa tulkitessaan valaistuksen riittämättömäksi. Eläimet yleensä säikähtävät salamavaloa. Tämä on erityisen tärkeää muistaa varsinkin esimerkiksi eläintarhassa kuvatessa.Tuskin haluat muutenkaan säikytellä eläimiä.

Jos kuvaat lasin takana olevaa eläintä, oman pulmansa kuvaamiseen tuo lasin heijastava pinta. Silloin zoomaamalla voi saada hyvän kuvan, jos lasi on suhteellisen tahraton – muuten automaattinen zoom-toiminto tarkentaa ennemmin lasin tahroihin kuin niiden takaiseen kuvauskohteeseen.

Kärsivällisyydellä ja tarkkaavaisuudella onnistut!

Mitä enemmän tiedät kohteestasi, sen suuremmalla todennäköisyydellä saat hyödynnettyä tilanteen haluamasi kuvan ottamiseen. Jos halutaan kuvata lepakkoa, sen vaihtuvissakin lentoreiteissä on säännönmukaisuutta, jota tarkkailemalla mahdollisuutesi hyvään kuvaan kasvavat. Toisaalta eläinkuvauksessa hetki usein ratkaisee, eikä toista tilaisuutta tule. Pidä kamera aina käsillä tarttuaksesi eläinkuvauksen tilaisuuksiin!