Kuinka saada parempi kuva?

Vielä jokunen vuosi sitten kuluttajat miettivät megapikseleitä. Monelle riittää laadun takeeksi, että kamerana on pokkarin sijasta järjestelmäkamera. Usein kokeneemmatkin kuvaajat haksahtavat vertailemaan kameroiden teknisiä ominaisuuksia ja haalimaan kalliita lisävarusteita, mutta unohtavat tärkeimmän: kuvien sisällön.

Valaistus

Fotografia tarkoittaa sananmukaisesti valolla piirtämistä. Onnistunut valaisu onkin hyvän kuvan kannalta erityisen tärkeää. Opettele tarkkailemaan valon suhdetta kohteeseen. Mistä suunnasta valo tulee? Jos et voi siirtää valonlähdettä – esimerkiksi luonnonvalossa kuvattaessa – voi silti olla mahdollista siirtää kohdetta.

Ihmistä kuvattaessa valoilla ja varjoilla on suuri merkitys; kaikki tietävät, miltä näyttää, kun suuntaa taskulampun leuan alta ylöspäin. Suoraan ylhäältä alaspäin suuntautuva valo ei myöskään ole kasvoille erityisen imarteleva. On hyvä muistaa, että mitä lähempänä valonlähdettä kohde on, sitä jyrkempiä ovat varjot. Pehmeimmän ja tasaisimman valon saa, kun kohde on tarpeeksi kaukana valonlähteestä.

Asettelu

Kaikki ovat kuulleet kultaisesta leikkauksesta. Hyvä kompositio – tiivistetysti kuvassa esiintyvien asioiden sijainti suhteessa toisiinsa – on ilman muuta kuvan onnistumisen kannalta tärkeää, mutta pitkälle pääsee jo osaamalla rajata kuvat tarkoituksenmukaisesti. Siinä pärjää maalaisjärjellä. Mitä haluat kuvassa näkyvän? Haluatko ottaa kuvan koirasta, koiran kuvan maisemassa, vai maisemakuvan, jossa on koira?

Rajaus ja tausta

Ihmistä kuvatessa on hyvä muistaa, ettei rajaa kuvaa hassusta kohdasta. Kaula, kyynärtaive, ranne, vyötärö, polvitaive ja nilkka ovat alueita, joiden kohdalta katkaistuna kuva luo giljotiinimaisia vivahteita. Jos katseen suunta on pois kamerasta, jätä katseen eteen tilaa.

Katso myös mitä kuvauskohteen takana on. Sekava tausta vie huomiota pois itse kuvauskohteesta, ja varsinkin pokkarikameralla voi olla vaikeaa saada aikaan bokeh-efektiä eli sitä, että tausta näkyy sumeana ja kuvauskohde terävänä.

Kokeneemmatkin kuvaajat tekevät usein sen virheen, että käskevät kuvattavan kiinni taustaksi tarkoittamaansa seinään. Mieti tarkkaan. Haluatko kuvattavan näyttävän nurkkaan ahdistetulta? Useimmiten kuva toimii paremmin, kun henkilön ja taustan välissä on tilaa.