Lähikuvaus

Lähikuvaukselle, makrokuvaukselle ja mikrokuvaukselle on oikeastaan kaikille omat, suurennussuhteisiin perustuvat määritelmänsä. Arkikielessä lähikuvauksella kuitenkin yleensä tarkoitetaan makrokuvausta eli pienten kohteiden tai yksityiskohtien kuvaamista lähietäisyydeltä. Suosittuja makrokuvauksen kohteita ovat vaikkapa hyönteiset, mutta vain mielikuvitus on rajana; mistä tahansa pienestä esineestä tai muusta asiasta voi saada mielenkiintoisia kuvia.

Onnistuuko lähikuvaus vain järjestelmäkameralla?

Valokuvauksen perusperiaatteisiin kuuluu yleensä se, että suuremmalla kennolla saa laadultaan parempia kuvia. Makrokuvauksessa pienestä kennosta on hyötyä. Kuva-ala täyttyy helpommin pienikennoisella kuin suurikennoisella kameralla kuvatessa. Siksi digitaalinen pikkukamera eli pokkarikamera on lähtökohtaisesti jopa järjestelmäkameraa parempi väline makrokuvaukseen, jos järjestelmäkameran kanssa ei käytä makro-objektiivia. Digipokkareistakin löytyy nykyisin oma asetuksensa makrokuvaukselle.

Objektiivisesti

Makro-objektiivin ja mahdollisten muiden lisälaitteiden avustuksella järjestelmäkameralla tietenkin saa otettua laadullisesti parempia kuvia kuin pokkarikameralla. Olennaisinta makrokuvauksessa on objektiivin tarkennusetäisyys, ja pokkarikameran makrokuvaus-asetus mahdollistaa sen, että pokkarikameralla voi tarkentaa hyvin lähelle. Toisaalta monia kohteita, kuten vaikka juuri hyönteisiä, voi olla lähes mahdotonta kuvata kovin läheltä. Tällaiseen tarkoitukseen parempi valinta on yleensä järjestelmäkamera ja makro-objektiivi pitkällä polttovälillä.
Varsinaiset makro-objektiivit ovat kuitenkin kalliita. Vaikka makro-objektiiveissa polttoväli on oikeastaan aina kiinteä, makrokuvauksen järjestelmäkameralla voi aloittaa hyvin zoom-objektiivilla. Zoomaa objektiivi äärimmilleen ja valitse makroasetus. Tällöin kuvat tosin heilahtavat helpommin, joten jalustan käyttö on suositeltavaa.

Muita apuvälineitä

Kun linssi on kauempana kennosta, se tarkentaa lähemmäs. Tähän tarkoitukseen voi käyttää myös loittorenkaita, joiden yksinkertainen tehtävä on tuoda objektiivi kauemmas rungosta. Myös objektiivin päähän kierrettävä erillinen lähilinssi voi olla hyödyllinen. Lähilinssejä löytyy pokkareillekin, nykyään jopa älypuhelimille. Lähilinssi toimii käytännössä kuin suurennuslasi.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että avusteet lyhentävät syväterävyysaluetta. Makrokuvauksessa tarvitaankin usein pienellä aukolla kuvaamisen mahdollistamiseksi lisävaloa. Monet makrokuvaajat ratkaisevat ongelman rengassalamalla.

Lähikuva kaukaa

Jos haluat ottaa lähikuvan kaukana olevasta kohteesta, käytä suurta resoluutiota ja rajaa kuva tietokoneella. Zoomaaminen voi heikentää kuvan laatua.